A család szerepe ma is fontos

A családi közösség mindig fontos marad
A család mindig fontos marad

Az élet ma nem egyszerű. Az emberek legtöbbjének teljesen új életformával kell szembenézni, mint pl. tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Ez a gyorsan átalakuló világ főleg a kicsit idősebb generációnak jelent kihívást, hiszen a mai világ nagyon más, mint amire ezek az emberek „készültek”. Lehet, hogy ez mindig így volt, hogy a világ ekkorát változott, ezt igazából nehéz megmondani.

Mindenesetre a hagyományos értékek elhagyásának próbálkozásai nagyon jellemzőek a mai korra. Vonatkozik ez a család, a gyermeknevelés, de a munka területére is. Nagyon sok az egyedül élő fiatal és nagyon sok házasság néhány év alatt szétbomlik. Pedig a család szerepe nagyon fontos volna a gyermekek életében, hiszen a gyermek számára a szülők kapcsolatának megromlása, mindig egy egzisztenciális törést jelent.

A kapcsolatok megromlásának rengeteg oka van és nagyon sokszor a felnőttek sincsenek tudatában a válás mélységével. A legtöbbször az embereknek „nincs idejük” magukkal foglalkozni és ennek lehet következménye az, hogy a másik felet kezdik hibáztatni a saját „boldogtalanságukért”. Persze a legtöbben a házasságkötést, ill. a ma oly divatos együttélést sem tudatosan vállalják, úgy mint ahogy az élet egészét sem.

Pedig a tudatosság nagyon sokat segíthetne mindenkinek, hiszen ha a saját érzéseink és érzelmeink gyökereit nem ismerjük, akkor nem vagyunk tisztában a reakcióink okaival sem, tehát mást okolni a bennünk lévő feszültségekért igazából nevetséges. Pedig a leggyakrabban ez történik. A házastársunk illetve élettársunk, pedig mindig kéznél van.