A penész ellenszere a páramentesítés

Elektromos páramentesítés
Elektromos páramentesítés

A penész a megfelelő időben és a megfelelő helyen igen hasznos tud lenni, hiszen gondoljunk csak azokra az értékes borokra és drága sajtokra, amelyek a nemes penész nélkül nem is létezhetnének. Azonban, például ha a lakásban jelennek meg csúf sötét foltok, akkor az minden, csak nem előnyös vagy hasznos. Ilyen esetben a legfontosabb a páramentesítés, ugyanis a penész kialakulásának oka a túl magas páratartalom.

Tudni kell, hogy a meleg levegő nagyobb mennyiségű vízgőz megkötésére képes, mint a hideg levegő, ezért, amikor a fallal, hideg bútorlapokkal érintkezik, akkor a pára lecsapódik, tökéletes életteret biztosítva így a penészgombák megtelepedésének.

Ezért van az, hogy a különböző spray-ek, házi praktikák nem válnak be ellene, hiszen amíg a nedves környezet megmarad, addig a penész is minduntalan visszatér. Tehát, a penész eltűntetésének egyetlen hatékony módja a páramentesítés, ami párátlanító készülék segítségével valósítható meg. Párátlanító alkalmazásával pedig nemcsak eltűntethetjük a foltokat, hanem tartósan távol tarthatjuk a penészt.