A tea felfedezésének története

Tea cserje
Tea cserje

Sok ismert italunk régen teljesen más célt szolgált, mint manapság. A tea például orvosságként szolgált és csak gyógyászati célból fogyasztották. Ma már mindennapi italnak számít.

Persze gyógyhatású céljai még ma is vannak, hiszen amikor náthásak vagyunk, rögtön egy csésze forró tea az, ami először az eszünkbe jut. Más betegség esetén is fordulunk a gyógyfüvekből készült forró italokhoz. Kína déli részén honos cserje leveliből és rügyeiből készült ízletes ital hamar meghódította a világot.

Ma már nincs olyan hely, ahol ne ismernék és ne kedvelnék a tea különböző változatát. Felfedezéséhez számos legenda fűződik. Egyes történek szerint, Buddha csészéjébe belehullott egy levél a cserjéről, miközben a kertben meditált.

Más források szerint, több mint 4000 évvel ezelőtt élt kínai császár járt hasonlóképpen utazás közben. A barna színű folyadékot megkóstolva rájött, hogy frissítő hatása van, ezért elfogyasztotta az egészet. A tea is tartalmaz egy kevés koffeint, innen az élénkítő hatás, de a kávéval szemben bőven alul marad.