A tengerisó pozitív hatásai

tengerisó

A tengerisó nem csupán egy konyhai alapanyag, hanem igazi természetes csodaszer, ami számos jótékony hatással bír, külsőleg és belsőleg egyaránt. A finomított asztali változattal szemben, természetes formában tartalmaz ásványi anyagokat, például magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket. A tengerisó hozzájárul a sejtek hidratáltságához, a szervezet ásványi anyag egyensúlyának fenntartásához és támogatja az emésztést.

Egy csipetnyi, citromos vízbe keverve, elektrolit italként is megállja a helyét, különösen fizikai aktivitás után. A bőrápolásban is kiválóan hasznosítható. A hámlasztó hatása révén, gyorsan eltávolítja az elhalt hámsejteket, tisztítja a pórusokat, ráadásul segít a pattanások csökkentésében. A tengerisó használatával előkészített fürdők ellazítják az izmokat, enyhítik az izomfeszültséget és jelentősen csökkentik a stresszt.

Az orrsprayk, amik tartalmazzák, eredményesek a légutak tisztításában, különösen a megfázásos időszakban. Természetes fertőtlenítő hatása miatt toroköblítésre is előszeretettel használják. Bár a tengerisó természetes alternatíva, a fogyasztása mégis mérsékletességet igényel.

Hogyan segít a 3 napos léböjt diéta?

Egy rövid, mégis hatékony módszer arra, hogy megkönnyebbüljön az emésztőrendszer és feltöltődjön a szervezet vitaminokkal. A 3 napos léböjt diéta célja a méregtelenítés és az emésztés pihentetése. A szilárd táplálék helyett, frissen préselt zöldség és gyümölcs kerül fogyasztásra, persze sok víz, valamint gyógytea mellett.

A friss levek könnyen emészthetőek, mégis tápanyagokban hihetetlenül gazdagok, főként C-vitaminban, enzimekben, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, ráadásul ízletesek is. A léböjt diéta alatt gyakori a fejfájás, a fáradtság vagy az enyhe szédülés, ezek azonban a folyamat természetes velejárói.

A megkezdését megelőző napon könnyű, növényi alapú ételeket javasolt fogyasztani és a végén is óvatosan kell visszatérni a szilárd táplálékokhoz, például párolt zöldségek vagy levesek formájában. A siker kulcsa a minőségi alapanyag. A 3 napos léböjt diéta során mindig friss, lehetőleg bio zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani. A napi 4-6 pohár friss lé mellett, minimum 2-3 liter vizet ajánlott meginni.

A mediterrán diéta mintaétrend igazán sokoldalú

Ez a fogyókúrás módszer óriási segítséget jelent a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A mediterrán diéta mintaétrend egyre népszerűbb, hiszen sokan szeretnének egészségesebben élni a mindennapokban. Az alapját zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és halak képzik. Ezeken kívül, az olívaolaj és a vörösbor mérsékletes fogyasztása is a módszer velejárója.

Sokan kedvelik, mivel egyszerre tápláló, ízletes és változatos. Nincs szigorú szabályrendszere, inkább az arányokra és az alapanyagok minőségére helyezi a hangsúlyt. A mediterrán diéta mintaétrend fő zsírforrását az olívaolaj és az állati fehérje adja.

A reggeli lehet pirítós paradicsomszeletekkel, feta sajttal és egy pohár facsart narancslével. A tízórai egy marék mandula és egy alma. Az ebéd grillezett lazac és zöldség olívaolajos citromos öntettel. Uzsonnára jó választás lehet natúr joghurt friss bogyós gyümölcsökkel és egy teáskanál mézzel. A mediterrán diéta mintaétrend vacsorára általában görög salátát ír elő, kevés kenyérrel és humusszal.

Az egyszerű vegán receptek könnyen elkészíthetőek

Az efféle étkezés egyre felkapottabb etikai, környezetvédelmi és egészségmegőrzési okok miatt. Sokan úgy gondolják, hogy a menü elkészítése bonyolult és időigényes, pedig az egyszerű vegán receptek gyorsan összedobhatóak.

A zöldséges csicseriborsós curry nagy kedvencnek számít. Serpenyőben hagymát és fokhagymát kell párolni, majd hozzáadni sárgarépát, cukkinit, valamint egy konzerv csicseriborsót. Ha ez megvan, akkor curry porral, sóval és borssal javasolt megbolondítani, majd felönteni kókusztejjel. A 15 perces párolás után barna rizzsel ajánlott tálalni. Az egyszerű vegán receptek közé tartozik a banános zabpalacsinta, az avokádós pirítós, a lencsés bolognai és még lehetne sorolni. Ezek az ételek nem csupán egészségesek és finomak, de 20-30 perc alatt elkészíthetőek.

A főzés nem igényel különleges eszközöket vagy drága alapanyagokat, elég némi kreativitás és nyitottság. Érdemes kísérletezni az ízekkel és a fűszerekkel, mert a növényi ételek is lehetnek gazdagok, tartalmasak, valamint élvezetesek. Az egyszerű vegán receptek megtekinthetőek az internetes oldalakon.