Az elektromos vízmelegítő élete is véges lehet

Az elektromos vízmelegítő jól jön a fürdőben
Az elektromos vízmelegítő jól jön a fürdőben

Manapság, már szinte minden műszaki cikk elektromos árammal működik. Amikor veszünk valami újat, egyenesen a konnektorhoz megyünk, hogy bedugjuk. Legyen az egy új mobiltelefon, egy okostelevízió vagy éppen elektromos vízmelegítő. Ezek az eszközök szinte haszontalanok volnának, ha nem volna áram a falakban. Szerencsére azonban nincsenek ilyen problémák és a legnagyobb baj is csak akkor van, amikor egy kis időre valami okból kifolyólag áramszünet adódik.

Áram ide vagy oda, sajnos minden készüléknek az életében eljön az a pillanat, amikor cserére szorul. Ezt jobb esetben csak egy alkatrész cseréjében nyilvánul meg, de gyakran sor kerülhet az egész készülék leselejtezésére. Ilyen esetekben érdemes jól megnézni, hogy milyen lesz az új eszköz, amivel éppen pótolni szeretnénk az előzőt. Egy elektromos vízmelegítő esetében, érdemes lehet több dolgot figyelembe venni annak érdekében, hogy minél tovább problémamentesen tudjon működni.

A falvastagság egy olyan kritikus pont, amit mindenképpen szem előtt kell tartani. A falvastagság, akár egy 80 literes villanybojler esetében is, amelyik hat báros nyomásnak van kitéve, legalább 1,7 milliméter kell legyen. Ugyanez a vastagság egy 200 literes tartály esetében már a 2,5 millimétert kénytelen elérni, hiszen itt már a nyomás felmehet egészen tíz bárig. A 3 milliméteres vastagság pedig elengedhetetlen az akkorra tartályok esetében, mint a amilyenek a 300 literesek. Mindezek mellett, nem árt még odafigyelni a külső és belső korrózióvédelemre, amit a legtöbb esetben egy tűzzománc bevonattal szoktak megoldani.

A tartósság és az energiatakarékosság szempontjából, továbbá szem előtt kell tartani a vízmelegítő tartályoknak megfelelő hőszigetelését. A legtöbb, így a 80 literes villanybojler esetében is, ez a szigetelés 22-55 milliméter, de előfordul ennél kisebb is. Amennyiben mindent alaposan megvizsgáltunk, akár egy szakember segítségét véve igénybe, az újonnan kiválasztott melegítő már mehet is fel a helyére, hogy aztán élvezhessük a kellemes meleg fürdőket.