Kandalló tűztér: a kétfajta hőleadás

Kültéri kandalló

Még mindig sokan vannak azok, akik azt hiszik, hogy az öntvény kandallóbetét a legkiválóbb minőséget garantáló, legmegbízhatóbb fűtési eszköz, amelyik a mai napig olcsón vehető meg. Az igazság azonban, hogy a kandalló ár például csak régebben volt alacsony, illetve a magas nívó és biztonságos jelleg is pár évtizede volt megfigyelhető. Azért nem annyira profik már ezek, mert a kellékeket kiszorították a könnyebb, modernebb modellek, amelyek sok más téren is felülmúlják ezeket.

A gondot az jelentette régen és most is, hogy ugye az öntvény modellnek a tűzteret különálló részekből állították össze. Habár a csakis lemezből készített tűzterek színvonalát felülmúlják ezek a berendezések, de ha a kerámia betétes, fém tűzterekkel kerülnek összehasonlításra, akkor jócskán alulmaradnak. A szakemberek is egyetértenek abban, hogy az öntvény kandallóbetét épp hogy befér a középkategóriába.

Mivel sok helyen a kandalló ár kedvező, ezért ezt veszik meg az emberek. Azonban, ha egy mód van rá, érdemesebb egy fejlettebb, sokoldalúbb változatot megvenni, amelyik több évtized után is remekül teljesít majd. Ezeknél felkapottabbnak számít a szimpla modell, amelyiknél kandalló tűztér is jóval speciálisabb. Ezen fajták esetében 2 típusú hőleadást különböztetnek meg a szakértők. Ott van ugye az úgynevezett sugárzó hő, ami a kandallóbetét üveges felületein keresztül jelentkezik.

A másik forma az a bizonyos konvekciós fűtés, ahol a hőleadó felület maga a kandallótest. Az utóbbi azért érdekes a kandalló tűztér esetében, mert ez adja az összteljesítmény közel 60%-át. A beszerzés előtt fontos tisztázni, ha a beépített modellnél szeretné kialakítani a légfűtést a tulajdonos, akkor a burkolatot úgy szükséges megépíteni, hogy alul és felül is ott legyenek a szellőző nyílások. Ennek a megoldásnak köszönhetően, a kandalló tűztér hőmérséklete sokkal egyenletesebb lesz. Ennek pedig az eredménye, hogy nagymértékben megnő a teljes szerkezet élettartama. A működési elvekről, a teljesítményről, hatékonyságról, várható élettartamról és a karbantartásról még többet meg lehet tudni a kandalloepites.hu weboldalon.