Óvintézkedések izomláz megszüntetése ellenében

Izomláz megszüntetése
Izomláz megszüntetése

A fájdalmat mindig azonnal és végérvényesen meg akarjuk szüntetni, hiszen amíg bármi is fáj, addig egyszerűen nem tudunk másra koncentrálni és teljes mértékben oda tenni magunkat egy probléma megoldásához. Éppen ezért a kellemetlen érzés elmulasztása érdekében szinte bármire képesek lennénk, pedig a megelőzés sokkal kifizetődőbb lenne.

Példának okáért, az izomláz megszüntetése sokkal nehezebb feladat, mint azon lépések megtétele, melyekkel elkerülhetjük a fájdalom kialakulását. Ugyanis az izomlázra nem létezik egy csodaszer, amivel pillanatok alatt elmúlna. Vannak ugyan izomlazító, gyulladáscsökkentő termékek, de azok sem azonnal hatnak, és nem a konkrét problémát kezelik, hanem csak segítik a regenerálódást.

Az izomláz megszüntetése érdekében az egyetlen, amit tehetünk, hogy pihentetjük az izmainkat, és időnként átmozgatjuk, de a teljes felépüléshez idő kell. Ezzel szemben, ha a megelőzésre koncentrálnánk, akkor rengeteg kellemetlenségtől megóvhatnánk magunkat, és az edzésbe sem kellene pihenőnapokat beiktatni, ami visszafoghatja a teljesítményünket és a motivációnkat is.

Tehát aki azt tervezi, hogy az eddigi, henyéléssel töltött hétköznapjaiba bevezetné a sportot is, annak ajánljuk figyelmébe, hogy a megfelelő bemelegítés és levezető gyakorlatok nélkülözhetetlenek, amennyiben nem szeretnék, hogy az izomláz megszüntetése téma aktuálissá váljon. A bemelegítés felgyorsítja a keringést, több oxigénhez juttatja az izmokat, így megvédve azokat a sérülésektől. A levezetés pedig az edzés során felgyülemlett tejsav felszívódását teszi lehetővé, ami köztudottan az izomláz egyik fő okozója.

A másik fontos dolog, hogy az edzések intenzitása kiegyenlített legyen, ne akarjunk hirtelen nagyot lépni előre, mert ez is az izmok sérüléséhez vezethet, és az izomláz megszüntetése gyanánt megint pihenni kell, ami úgyis visszahúzza majd a teljesítményt. A terhelést csak fokozatosan szabad növelni, amit ha betartunk, és a bemelegítés, levezetés fázisait sem hagyjuk ki soha, akkor az izomláz megszüntetése szinte sosem lesz időszerű.