Vajon tényleg veszélyes a ChatGPT?

ChatGPT

Az utóbbi néhány hónapban hihetetlen érdeklődés kezdte el övezni az OpenAi által a nyakközönség elé vitt mesterséges intelligenciát, azaz a ChatGPT-t. Sokan vannak, aki egyszerűen csak annyit mondanak, hogy ez veszélyes. A fantasztikus filmekből már igen sokat megtudhatunk arról, hogy milyen negatívumokkal jár, amikor az ember által tervezett gép öntudatára ébred és uralomra tör.

Ettől azonban még mesze vagyunk, amit sok kutató megerősít. Jelenleg egy ultra okos szöveggenerátorról van szó, amiről nehezen mondható el, miszerint ez veszélyes. Akkor tehát megnyugodhatunk, mert minden rendben van? Vagy mégsem? Vannak olyan területek, főként a munka világában, ahol könnyen konkurensévé válhat az embereknek az AI.

Igaz, hogy sokan örülnének, ha sok felesleges munkát kivenne a kezükből, de ekkor felvetődik a kérdés, hogy pontosan mi alapján történjen a fizetés? Na, ez veszélyes! Többen féltik az állásukat, ami komoly társadalmi felzúdulást eredményezhet. A jövő tehát nagyon sok meglepetést és érdekes dolgot tartogat, amit megéri figyelemmel követni.

Mennyire lehetnek hasznosak a híroldalak?

Az internetes híroldalak óriási számban jelentek meg az utóbbi években, aminek sok oka van. A folyamatosan frissülő tartalom miatt, az üzemeltetők alapvetően azt remélik, hogy nagy látogatottságra és ilyen formában alternatív jövedelemre tehetnek szert. A felületek reklámokkal, szponzorált cikkekkel ellátva igen jó beviteli forrásnak tekinthetőek, de azért semmi sem ennyire egyszerű.

A Google megtanulta kiszűrni a híroldalak nagy többségét, főleg akkor, ha azok hasonló tartalommal bírnak. A források többnyire azonosak, ami sablonszerű cikkeket jelentenek, ráadásul ezek csak néhány napig érdekesek. Tehát, ha cél a valóban keresőbarát híroldalak felépítése, akkor szükség van olyan rendszeres írásokra, amik évekig hasznos információkat nyújtanak adott területeken.

A túlzsúfoltság sem mindig előnyös. Törekedni kell a könnyű navigációra, a felületen belüli hatékony keresés érdekében. Ezek mindössze pár, azon meghatározó elemek közül, amiket betartva, tényleg látogatott és előre sorolt felület hozható létre.

Hatásos bővítmény a Link Checker

Ahhoz, hogy egy oldal tényleg jól szerepeljen fontos, hogy az azon lévő hivatkozások naprakészek, működőek legyenek. A Link Checker segítségével könnyen kiszűrhetőek azok a címek, amik időközben megszűntek vagy átirányítva lettek. A keresőoptimalizálás területén döntő fontossággal bírnak a külső vagy éppen belső linkek elhelyezése bizonyos írásokban.

Itt gondolhatunk oldalakra, cikkekre, táblázatokra, szabályzatokra, képekre egyaránt. Ami viszont biztos, hogy semmi sem állandó, ezért a Link Checker beizzítása alkalmanként jól jön. Aktiválva a bővítményt, gyorsan átvizsgálja a rábízott oldalakat és feltérképezi azokat a hibás címeket, amiket mielőbb fontos lesz cserélni.

Ezzel rengeteg idő takarítható meg. Az admin felületen aktiválva az e-mail küldést, a Link Checker azonnal jelzi üzenetben, amikor valamilyen probléma lép fel, így már azonnal célirányosan van mód elhárítani a hibát. Hasznos segédeszköz, amivel konstruktívan tudunk bánni.