A család erőt ad

Számít-e a család ereje?
Számít-e a család ereje?

A család nagy érték. Ezt napjainkban, azonban inkább csak mondják az emberek, de a mai életviszonyok között egyre kevesebben tudják a mindennapi életben betartani. Inkább csak nosztalgiával gondolnak a régebbi időkre, amikor valószínűleg több idejük volt az embereknek egymásra, akár családon belül, akár a baráti vagy rokoni körben.

Pedig minden időben megvolt a család összetartozásának nehézsége, az élet „helyes” irányba való terelésének kihívása. Elsősorban az összetartozás, a biztonság megteremtése volna a feladata.

Természetesen a szülők, azaz a felnőttek felelőssége, hogy a család egy erős egység legyen, amiből mindenki erőt meríthet. De napjainkban számos olyan kihívás jelentkezik, amelyre az emberek többsége nincs felkészülve. Az életminták az utóbbi száz évben olyan jelentősen változtak, hogy mára ember legyen a talpán, aki eligazodik bennük.

A régi, háromgenerációs család együttélése, az első, majd a második világháború után a legtöbb helyen felbomlott, lehet róla elmélkedni, hogy célzottan, vagy sem. Ezzel bizonyosan megtört egy olyan természetes erő, ami biztonságot adott mindhárom generációnak. A családi értékek is változnak, de napjainkban sokszor olyan elemek is megbomlanak bennük, amelyek fenntartanának egy egészséges egyensúlyt.

Az egymástól való elszakadás gyengíti a kapcsolatot és erősíti az ember talajtalanságát. Az új generációk (mint már sokszor) teljesen mások mint a szülők és főleg mint a nagyszülők. De napjainkban ebbe a változásba a technikai fejlődés is jelentősen beleszólt, mivel az emberek legtöbbje szinte követni sem tudja az új irányokat.