A függőleges hordozás kiegyensúlyozza a baba-mama kapcsolatot

Baba-mama szoros kapcsolata
Baba-mama szoros kapcsolata

Egyre több szülő tapasztalja meg hazánkban is a függőleges babahordozás előnyeit. A dél-amerikai indián csecsemőket, születésük után mindaddig hordozták az anyukák, amíg a gyermekeik le nem kívánkoztak a földre. Európában és hazánkban is egyre népszerűbb a babahordozás. Sokan felismerik és tapasztalják, hogy a függőleges hordozás több szempontból is jót tesz a baba-mama kapcsolatnak. A hordozott baba nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik, így az marad felnőtt korában is.

A hordozás folyamatosan ringatja a babát és az apró csecsemő egyensúlyszerve folyamatosan alkalmazkodik a változatos mozgáshoz. Ez a közeli baba-mama kapcsolat nemcsak fizikai biztonságérzetet nyújt a babának, hanem az egyensúlyérzékét is fejleszti. Nem kell attól tartani, hogy a hordozott babákból stressz szituáció hatására térbeli fóbiákkal küszködő felnőttek válnak. A hordozott babák a biztonságos, függőleges helyzetből mindent megfigyelhetnek, lényegesen ritkábban sírnak, mint az anyától távol tartott, vízszintesen hordozott társaik. A függőleges hordozás a bukós babákat is segíti, időt ad a gyomorszáj zárás kifejlődéséhez, amely csecsemőkorban nem alakul ki azonnal.

Vizsgálat is igazolja, hogy a szülők által hordozott koraszülött babák légzésritmusa jóval kiegyensúlyozottabb, mint az inkubátorban fekvő csecsemőké, akik távol vannak a szüleiktől. A baba-mama testközelség megnyugtatja a kicsiket és a hordozással a mama időbeosztásához is jól illeszkednek a kicsik, az édesanya könnyebben közlekedik a csecsemővel, egyszerűbben elláthatja a háztartási teendőit is.