Autódekor különböző technológiákkal

Plotter fóliás autódekor
Plotter fóliás autódekor

Autófóliát különféle célokra szoktak alkalmazni. Van, aki esztétikai okok miatt, a jármű megjelenésének feljavítása érdekében dönt az autódekor mellett, mások pedig a céges autó esetében, mint reklámfelület kihasználása miatt. Ha a cél nem is egyezik meg, a lehetséges technológiák, amivel az autófóliák készülnek mindkét esetben ugyanazok.

Létezik vágott fóliás autódekor, ami önmagában színes fólia segítségével készül. Előnye, hogy a színe nyomtatott verziónál sokkal egységesebb és a körvonalak is élesebbek, így messziről is jól látható. Feliratokhoz ez a legelőnyösebb megoldás.

A fotónyomtatott autódekor főként teherautók esetében érvényesül, mivel itt nagyméretű síkfelületekkel lehet dolgozni. Személyautókra a 3D-s autófólia ajánlott, ami jól formálható, így az élesebb lekerekítések, bemélyedések sem okozhatnak gondot. A 3D autófólia nyomtatható, de amennyiben a járgány teljes felületét szeretnénk beburkolni, akkor tudni kell, hogy a tervezés sokkal több munkával jár, így az autódekor kivitelezése is több időbe kerül.