Az energetikai tanúsítvány készítése nemcsak állapotfelmérést tartalmaz

Nemcsak állapotfelmérést tartalmaz
Nemcsak állapotfelmérést tartalmaz

Az nem vitás, mindenkinek az az érdeke, hogy energiatakarékos megoldások kerüljenek a lakás kialakításra, hiszen ez egyenesen a zsebet tépázza minden hónapban.

Az energetikai tanúsítvány készítése alkalmával fény derül arra, hogy az adott lakás vagy épületegyüttes milyen energetikai veszteségeket szenved. Magyarországon kötelező eladáskor vagy bérbe adáskor a szerződő partnereket tájékoztatni a lakás energetikai állapotáról. Ez nyilvánvaló, mert az ügyfélnek jogában áll tudni, hogy mi várja, ha megvásárolja vagy béreli a lakást.

Az energiaveszteség mérete jelentősen befolyásolja a rezsiköltségeket, tulajdonképpen ez a legmeghatározóbb komponense. A lakás energetikai tanúsítvány készítése által nem csak arra derülhet fény, hogy milyen energiaveszteségek fenyegetnek, hanem arra is, hogy hogyan lehet ennek gátat szabni, mit kell tenni, hogy mindezt megakadályozzák. Talán az a hatékony megoldás, ha olyan mérnöki irodához fordulnak, ahol nem csak a helyzetállapotot állapítják meg, hanem javaslatot is adnak a veszteségek csökkentésére.