Az IrfanView sokoldalú alkalmazás

Faststone képkezelő program
Faststone képkezelő program

Manapság már könnyű képet készíteni, hiszen bárhol kapható olcsón fényképezőgép. Ezeknek a képeknek a kezeléséhez szoftverek kellenek a számítógépre. Ilyen például a FastStone képkezelő alkalmazás. Nagyon korszerű programról beszélünk, amellyel könnyedén szerkeszthetjük a fotókat. Ingyen letölthető személyes használatra. Képet nézni, diavetítésre, szerkesztésre, formátum módosításra is kiváló.

Képeink alakítására, nagyítására nagyszerűen használható alkalmazás, mellette a Portable változatot tárolón is hordozhatjuk anélkül, hogy telepíteni kellene. A Portable változatok nagy előnye, hogy nem szükséges az adott rendszerre telepíteni. Ilyen változat ma már sok alkalmazásnak van és rengetegen használják. A FastStone ingyenes program, így otthoni alkalmazása fizetés nélkül is történhet.

2004-ben jelent meg és azóta folyamatosan fejlesztik, hogy minden igényt kielégítsen. Az emberek igénye a korral fejlődik és bővül a szoftverek iránt is, így szükséges a programok folyamatos fejlődése. A FastStone alkalmazás Windows alapú operációs rendszerekre lett szerkesztve, így szinte minden Microsoft rendszeren fut.

Számos más alkalmazást is használhatunk a képek módosítására. Az IrfanView képkezelő szoftver ingyenesen elérhető és a legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyorsan működik. Nagyon sok képformátumot tud kezelni, mint például a jpeg, gif, png, bmp, tiff és még számos kiterjesztés olvasására megfelelő.

Használatával nyomtathatunk, scannelhetünk. Az egyik remek tulajdonsága, hogy beépített TWAIN támogatással rendelkezik, így a scannelés igen könnyedén megoldható általa. A szkenner használata egyre fontosabb, hiszen a fizikai dokumentumokat lassan felváltják a számítógépes verziók. Sok dokumentumot e-mail-be küldünk el.

Portfóliókat, számlákat és egyéb papíron szerepelő adatokat fel kell tenni a számítógépre, így a szkennerek használata alapvető szükséglet. Az IrfanView ebben is nagy segítségünkre lehet. Az IrfanView a képek mellett, zene és videó formátumok kezelésére is alkalmas. Egyre összetettebb szoftverek jelennek meg, hogy sok munkát egy alkalmazáson belül tudjunk elvégezni.