Az öntözéshez szükséges műanyag csövek fajtái

Műanyag csövek fajtái

Gazdaságos, idő- és energiatakarékos megoldás a kertünkben egy jó öntöző rendszer felállítása. Mindezért a gyep, a konyhakert és a virágok is látványosan hálásak lesznek. A locsoló rendszerek kiépítéséhez nélkülözhetetlen műanyag csövek fajtái közül, a kemény és lágy polietilén típusok használhatóak.

Mindkét típus legfontosabb tulajdonsága, hogy tartós, UV-álló, nagyon egyszerűen darabolható, rugalmas és könnyű telepítést tesz lehetővé. Alapvető különbség pedig, a nevükből adódóan az alapanyagukban, így felhasználási területükben van, hiszen a KPE, vagyis kemény polietilén cső egy nagy sűrűségű, rendkívül jó szakítószilárdságú műanyag cső, ami akár 10-16 bar nyomást is elbír.

Míg az LPE, azaz lágy polietilén, könnyen hajlítható anyag, maximum 3,2 bar nyomással terhelhető. Csepegtető öntözéshez, szórófejek bekötéséhez kiválóan alkalmazható. A műanyag csövek fajtái között megtaláljuk még a tömlőt is, ami kézi öntözésnél használható. Egy poliészterrel megerősített belső fal jellemzi, ami még nagyobb ellenállóságot biztosít.