Az öntözőrendszer költségei megtérülnek

Nagygazdasági öntözőrendszer
Nagygazdasági öntözőrendszer

A növénytermesztésben a víz és a tápanyagellátás elengedhetetlen tényező, mivel ezek hiányában modern mezőgazdálkodás nem létezik. A termőföld rendszeres tápanyagpótlása viszonylag könnyen megoldható az éves trágyázással, de a víz gyakran hiánycikk a termőföldeken.

Az öntözőrendszer jelentősége a nagygazdasági termelésben mutatkozik meg, ahol fontos a növények optimális tápanyagok és a nedvesség biztosítása. A terméshozamot nagymértékben befolyásolja a növények optimális vízellátása.

Az sem kedvez a növényeknek, ha túl sok víz kerül a tövükre, de a huzamosabb vízhiány komoly terméskiesést, sőt, teljes pusztulását is eredményezhet. Ha a növények kínlódnak, akkor nem fognak termést hozni, tehát az egész évi keserves munka és befektetés teljesen hiábavaló volt. A modern mezőgazdasági elvek szerint, már nem is szabad a véletlenre bízni a vízellátást, a területekre egyből öntözőrendszert szükséges tervezni. A befektetés így egy kicsit magasabb, de pár év alatt a magasabb bevételből megtérül. A megfelelő öntözőrendszer használatával, 20-30%-os termésnövekedésre lehet számítani.