Lehet hogy az egyre melegebb telek miatt nem is kell majd téli gumi?

SUV teszt

Egyre többen el szoktak gondolkodni azon, hogy érdemes lecserélni a nyári gumikat télire. Nincsenek már azok a nagy mínuszok, mint évekkel ezelőtt. Jóformán hóval is csak hébe-hóba találkozhatunk az ország egész területén. Akkor minek kéne a téli gumi kérdéssel foglalkozni? Nem szabad elfelednünk, hogy még mindig nem a trópusi időjárás jellemző hazánkra és a nyári gumiknak nem kellenek a mínuszok, hogy jelentősen romoljon a tapadásuk.

Elég ha eltelik egy-két nap, amikor a hőmérséklet nem emelkedik a bűvös 7°C fölé és érezhetően másképp kezd el viselkedni az autó az utakon. Ez a változás észrevehető kisebb sebesség esetében is, főleg nedves úton. A nyári gumik alapvetően olyan keverékből készülnek, amelyek nem lágyulnak meg túlságosan a nagy meleg hatására.

Azonban a lehűléssel elkezdenek megszilárdulni, ezért nem tapadnak annyira az aszfalthoz, mint a téli társaik. Hiába jellemzi a mostani teleket inkább az őszi időjárás, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy milyen fontos a megfelelő abroncsok felszerelése. Bármikor történhet egy váratlan lehűlés, amitől vékony jégréteg fog képződni az utak felületén. Ebben az esetben kész életveszély lesz elindulni nyári gumival.

Egy pillanatra nem figyelünk oda és máris kész a baj, amit meg lehetett volna előzni abban az esetben, hogyha még időben váltunk téliről nyárira. Az ADAC teszteken évről-évre bebizonyosodik, hogy mekkora szükség van ezekre az abroncsokra. Akadnak olyan évek is, amikor elismert gyártók téli gumi modelljei szerepelnek le a teszten. Amikor ezek sem képesek jó eredményeket elérni, akkor gondoljunk bele, milyen eredményeket kapna ilyen körülmények között egy nyári gumi… A gumidirekt.hu kínálatában sokféle márka szerepel. A téli gumi akció szintén nem ritka, azért gyakran előfordulhat, hogy rendkívül gazdaságos áron szerethetjük be valamelyik modellt. Így már biztonságosan vághatunk útnak és nem kell aggódnunk a váratlan megcsúszások miatt, azonban ilyenkor is fontos, hogy fokozottan figyeljünk a veszélyes útviszonyok miatt, amelyek a hideg időjárás miatt keletkeznek.