Nem mondható abszolút megbízhatónak a négyévszakos gumi

Négyévszakos gumi
Négyévszakos gumi

Szerencsére a tapasztalt, biztonságot előtérbe helyező autótulajdonosok, sofőrök pontosan tudják, hogy mindig az adott évszakhoz legjobban illő gumi mellett kell dönteni a maximális védelem érdekében. Ezt sajnos nem képes nyújtani a négyévszakos gumi, az a fajta, amelyik jobb esetben is csak egy kényszermegoldás lehet.

Ha az ember arra kényszerül, hogy egy olyan járművet vezessen, amelyiknek az összes gumija négyévszakos, akkor bizony roppant módon figyelni kell az úton, kerülni a hirtelen mozdulatokat, és a sebességhatár alatt érdemes közlekedni. Ennek a típusnak a hatalmas hátránya, hogy sem a téli fajta, sem a nyári abroncs kvalitásait sem éri el százszázalékosan.

Ezért a fagyban a tapadás abszolút kismértékben érhető el, illetve nyáron a nagy melegben a tapadó képesség és féktáv is csökken. Nyilvánvalóan a négyévszakos gumi leginkább télen bizonyítja negatív adottságait, ezért is kell ilyen esetekben kevesebbet utazni, és akkor is rövid távon, nem túl nagy sebességgel. A szakértők szerint havas úton igen rosszul teljesít a négyévszakos gumi.