Sokba kerül az ittas vezetés

Ittas vezetés
Ittas vezetés

A közúti közlekedésnek számtalan szabálya van, ami a közlekedők biztonságát szolgálja. Ezen szabályok be nem tartása szabálysértésnek, olykor pedig bűncselekménynek is számítanak. Az egyik leggyakrabban megszegett szabály az ittas vezetés, főleg amióta bevezették a zéró-toleranciát.

Napjainkban már egyetlen pohár bor elfogyasztása után sem ülhet volán mögé senki, mert az már szabálysértésnek számít. A büntetés ez esetben is igen komoly lehet. Akár több hónapra eltilthatják az illetőt a vezetéstől és még pénzbírságot is kiszabhatnak rá.

Az ittas vezetés ugyanakkor életveszélyes is lehet. Nemcsak az ittas vezetőre és az autóban utazókra, hanem minden utastársra is, akivel találkozunk az úton. Ittas állapotban ugyanis romlik a reakcióidő és a koncentráló képesség, ezért nagyobb a hibázás lehetősége.

Könnyen vezethet balesethez az ittas vezetés, ezért ilyen szigorúk a szabályok ebben az esetben. A hatóság pedig igyekszik a lehető leghatékonyabban védekezni az előírásokat be nem tartók ellen, vagyis komoly szankciókkal torolják meg a vétkezést.