A szülés előjelei- ezekre a dolgokra érdemes figyelni

szules elojelei

A szülés előjelei a várandós kismamáknak egyet jelentenek azzal, hogy indulni kell a kórházba. Mire a kismama eljut odáig, hogy hónapokig a szíve alatt hordja a babáját, egy sor tudnivalóval gazdagodik.

A szülésre felkészítő tanfolyamokon túl, számos lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy tisztában legyen mindennel, ami majd a szülést megelőzően és utána vár rá. Viszont amikor helyzet van, akkor hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a dolgokat, vagy éppen úgy gondolni, még nincs itt az ideje.

A szülést megelőzően, papírforma szerint a 32. hétig befordul a magzat fejjel lefelé, a szüléshez ideális pozícióba. A gyakorlatban azonban a természet korántsem ennyire kiszámítható.

termeszetes szules

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 100 babából mindössze 4 érkezik akkor, amikorra elő van írva. A többi apróság korábban vagy később jön a világra. Mindenesetre tény, hogy a baba befordulása némi könnyebbséget ad, hiszen a has ilyenkor kicsit leereszkedik, így a kismama szervei kisebb nyomásnak vannak kitéve. Egyúttal azt is jelenti a helyzet, hogy 2-4 hét múlva elérkezik a nagy nap, amikor világra jön a kis pocaklakó.

A szülés előjelei: beindul a fészekrakó ösztön

Sokan pszichésen is megtapasztalják magukon a szülés közeledését. Az úgynevezett fészekrakó ösztön ilyenkor felerősödik. Számos kérdés felmerül még ilyenkor is a nőkben. Vannak, akik a természetes szülés mellett döntenének legszívesebben, mások csak szeretnének gyorsan túllenni rajta, vagy éppen anatómiai adottságaik miatt várható a császáros megoldás. A két tábor között gyakran ellentét feszül, pedig tulajdonképpen az anyaság és az erre való érettség a lényeg.

Derékfájás és jósló fájások: a szülés előjelei

A jósló fájásokat a legtöbb kismama ismeri. Ilyenkor összehúzódások zajlanak, amelyek néhány óra múlva teljesen elmúlnak. A derékfájás sem ritka ezekben a hetekben, de a hátfájás már komolyabb odafigyelést igényel. Ez a fájdalom lehúzódhat a derék, a medence és a gát tájékára is. Ha ezt együttesen tapasztalja, akkor érdemes a szülés előjelei között számon tartani.

magankorhaz szules

Mi az a nyákdugó?

Ez egy zselés állagú anyag, ami a méhszájat elzárja, ezzel megakadályozva, hogy a baktériumok bejuthassanak a külvilágból. A nyákdugó létrejötte a progeszteron nevű hormonnak köszönhető. Ha ez távozik, az is arra utalhat, hogy 1-2 héten belül érkezik a baba. Érdemes azonban tudni, hogy vannak kismamák, akiknél már a magzatvíz elfolyásával együtt, szinte észrevétlenül távozik a nyákdugó. Ez utóbbi egyébként egy véres, nyálkás valami. Tehát, ha még nem tapasztalta a távozását, az nem jelenti azt, hogy ne folyhatna el a magzatvíz és indulhatna be a szülés hamarosan.

A biztos szülés előjelei: méhszáj tágulása

Ennek megállapítása már szakember feladata, így ha eddig eljut a folyamat, akkor már biztosan visszatérő fájásokkal küzd a kismama.

A legtöbb magánkórház szülés alkalmával gyakran az előre kiírt nap környékén már befekteti a kismamát, így minden készenlétben lehet a pocaklakó érkezésére. Persze könnyen lehet, hogy korábban érkezik a csöppség, így hetekkel korábban is számítani kell már arra, hogy bármikor javasolt kocsiba pattanni és a kórház felé venni az irányt. A fájások egyébként a medence alapjától indulnak ki és a keresztcsont irányába is érezhetőek. A fájásokat mindenki másként éli meg és még csak az sem biztos, hogy feltétlenül kínzóak lesznek. A vajúdás ideje azonban maga után hozza a magzatburok megrepedését.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kismamák sokkal többnek érzékelik a magzatvizet, mint amennyi a valós mennyisége. Fontos tudni, ha zöldes színű, akkor mihamarabb lássa az orvos is, hiszen ez arra utalhat, hogy a baba már szeretne megérkezni, közben székletet ürít, de a méhszáj esetleg még nem készült fel a szülésre.

Jóslófájások vagy a szülés előjelei?

Hogyan különböztetheti meg egymástól a jóslófájásokat és a konkrét vajúdás jeleit? A jóslófájások kevésbé erősek és mozgás hatására elmúlnak.

Ellenben a vajúdás során eleinte 25-30 mp-ig tart egy-egy fájás, majd egyre hosszabb ideig tartanak azok, ezek a szülés előjelei. Mindezek mellé hányinger is társulhat. Az első baba esetében a fájások rendszerint nem maradnak abba, míg a második vagy sokadik szülésnél leállhat a vajúdás, majd újra elindul.

Érdemes már előre minél több információt begyűjteni arról, hogy mi vár majd a szülőszobában, hogyan zajlik a szülés, melyek a szülés előjelei.

Az apás szülés ugyan az aktuális helyzetben ütközhet némi akadályba, de egyébként is érdemes tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mutatkozik-e vágy erre az apa részéről.

apas szules

Ha nőként nem szeretné, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetben lássa élete párja vagy a férfi ódzkodik a témától, akkor semmiképpen sem szabad erőltetni az apás szülés lehetőségét. A szülés előjelei feltétlen figyelmet érdemelnek. Ha itt az idő, akkor bizony nem várathat magára a kórház felkeresése. Természetes, hogy sok a félelem ilyenkor a kismamákban, de a helyzet egyik történést a másik után hozza majd. Kitartásra azonban mindenképpen szükség lesz és nemcsak a szülőszobában, hanem az elkövetkező években is.