Óvoda választás: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

ovoda valasztas

Minden szülő életében elérkezik az a pillanat, amikor a megfelelő óvoda kiválasztása a cél. A helyzet nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, hiszen egy sor szempontot érdemes szem előtt tartani.

Természetes, hogy a legjobb kezekben szeretnénk tudni a gyerkőcöt, ennek érdekében azonban megfontolást érdemelnek mindazok a területek, amelyek hatással lehetnek majd a későbbiekben a hétköznapokra. A rossz tapasztalatok a kicsik pszichés fejlődését is befolyásolhatják, így korántsem mindegy, hogy mit tud nyújtani a kinézett óvoda.

Megéri a magánóvoda?

Azok a szülők, akik megengedhetik maguknak, mindenképpen elgondolkodnak a magánóvoda kínálta lehetőségeken. Sokan azt várják, hogy ezekben az intézményekben nagyobb odafigyelést kap a gyermek, pedig erre garancia nincs. A figyelem nagymértékben az óvónő és a dajka személyén múlik. Amennyiben nem szereti valaki a szakmáját, akkor hiába a magasabb fizetés, valószínűleg ettől sem válik jobb pedagógussá. Alapvetően ugyanis elmondható, hogy az óvoda kiválasztásakor a pedagógus személye a döntő a legtöbbeknek. Azonban korántsem biztos, hogy a havi szinten kifizetett vagyon a magánóvoda szolgáltatásaiért, jobb minőségű ellátásban és fejlesztésben részesíti a gyermekünket. Érdemes tehát minden lehetőséget számításba venni és az állami szektort sem elvetni.

maganovoda

Nyílt napok és online feltérképezés: sokat segíthetnek óvoda választás alkalmával

A szabad óvoda választás jegyében rendszerint lehetőség nyílik a kiszemelt intézményben nyílt napon történő részvételre.

Ez kiválóan alkalmas arra, hogy a belső kialakításáról, felszereltségéről, az ottani színvonalról egyfajta képet kaphassunk. Természetesen a szakemberek szimpátiája sem elhanyagolható tényező. Ez utóbbiról gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodhatunk akkor, ha az online fórumokat vesszük górcső alá. Legjobb, ha saját ismerősünktől hallhatunk ajánlásokat vagy éppen ellenérveket egyik-másik teljesítményével kapcsolatban. Néha érdemes az óvoda környékén sétálni, így láthatjuk azt is, hogy például az udvari elfoglaltságok alkalmával miként viselkednek az óvónők, mely preferenciákat részesítik előnyben a mindennapi nevelői munka során. Amennyiben azt lehet látni, hogy a telefon nyomkodása fontosabb a kicsikre való odafigyelésnél, akkor talán jobb másik intézmény után érdemes nézni.

Az elhelyezkedés kicsit sem elhanyagolható óvoda választás alkalmával!

ovi

A személyes benyomások és az ott dolgozókról szerzett tapasztalatok mellett, természetesen nem elhanyagolható az sem, hogy mennyire közel helyezkedik el az ovi.

A hét 5 napján gyakran megfordul majd az ember ott és korántsem mindegy, mennyit kell utazni, autózni vagy sétálni az eléréséhez. A kiszemelt bölcsőde kapcsán sincs ez másként. Nemcsak a saját, hanem a gyerkőc kényelmét is célszerű fókuszba helyezni ebben a tekintetben. Nem elhanyagolható az időráfordítás sem, hiszen a mai kor emberének időből van legkevesebb a hétköznapokban, pláne, ha a gyermek mellett már az édesanya is visszaállt a munkába.

Speciális elvárások az óvodával kapcsolatban

A legtöbben nem szeretnek különcködni, de néha bizony a gyermek étkezési igényei vagy valamilyen betegség is szükségessé teheti ezt.

Nemcsak magánóvodai körülmények között lenne fontos a sajátos étkezési igények szem előtt tartására. Az ételallergiák egyre gyakoribbnak bizonyulnak a gyermekek körében, ilyenkor bizony akár a gyermek épsége és egészsége is múlhat azon, hogy az óvónők, dajkák megfelelő odafigyelésben részesítik-e az étkezés tekintetében. Amennyiben a vegán életmódot követik a szülők és a gyermek is így étkezik, akkor a minőségi szolgáltatást nyújtó intézményekben lehetőséget biztosítanak arra, hogy akár a szülő által készített ételek kerüljenek a kicsi tányérjára. Mindez nagyfokú bizalmat igényel a szülő részéről az óvoda, bölcsőde dolgozóinak irányába.

Magánóvoda, bölcsőde: ettől függ a munkába állás?

bolcsode

Bár az aktuális járványhelyzetben az intézmények nyitva tartása, esetleges ügyelet fenntartása speciális körülményeket teremt, de alapvetően ezek az intézmények azt a célt is szolgálják, hogy az édesanya is visszatérhessen a munkaerő-piacra. Ez sok család esetében nemcsak a megélhetést teszi könnyebbé, hanem a mihamarabbi elhelyezkedés és mindennapi elfoglaltság érdekében sem elhanyagolható dolog. Minél több időt tölt otthon az édesanya a gyermekekkel és esik ki ezáltal a munkából, annál nehezebb lesz visszailleszkednie oda. Főleg így van ez napjainkban, amikor a digitális oktatás jelentette nehézségek és az intézmények bezárásai kapcsán a munkáltatóknak sem mindegy, kit alkalmaznak és mennyire számíthatnak rá.

A megfelelő óvoda vagy kisebbek esetében a bölcsőde megtalálása tehát létkérdés, akár az anyagiak, akár az önmegvalósítás apropóján.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok feszültséget szülhet a családon belül az, ha a nő nem tud még visszamenni dolgozni és sok szempontból a férfira támaszkodik. A választott intézmény végül a gyakorlatban mutatja majd meg, hogy jó döntést sikerült-e hozni. Viszont előtte minden szempontot érdemes megvizsgálni.