Gyermekvállalás a legszebb dolog

gyermekvállalás

A gyermekvállalás mindenki életében központi kérdés. Ne csak a családalapítás apropóján van ez így, hanem a saját értékek továbbörökítésével összefüggésben is.

Nem véletlen, hogy az első gyermek megérkezése után gyökeresen megváltozik a legtöbbek életről és jövőről alkotott elképzelése. Mások lesznek a prioritások és az anyagi biztonság megteremtésében is inkább a gyermek jövője kerül fókuszba. Míg egykor már 18 évesen szültek a nők, addig napjainkban ez egészen másként van.

A gyermekvállalás egyre inkább kitolódik

kitolódott gyermekvállalás

Az aktuális trendek alapján egyértelműen elmondható, hogy a nők egyre későbbi életkorban készülnek a családalapításra. Sok esetben a megfelelő partner hiánya áll a háttérben, de nem ritka, hogy a karrier előtérbe helyezése miatt történik a kitolódott gyermekvállalás. A mai kor fiataljai nincsenek könnyű helyzetben. A kevésbé tehetős családból származóknak rendszerint maguknak kell előteremteni mindent, a lakhatástól a mindennapi megélhetésig. Ez alacsony képzettséggel társulva igen problémás lehet. Alapvetően elmondható azonban, hogy a szakmai előmenetel és a karrier építése gyakran lényegesebbnek bizonyulnak, mint a családalapítás.

A gyermekvállalás kitolódása egyébként azzal is összefüggésbe hozható, hogy a felsőfokú végzettség megszerzése után sokan még másoddiplomát, plusz szakmákat kívánnak elérni.

A több lábon állás minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bír az egyén életében, ehhez az út pedig rendszerint a széles ismereteken alapul. Míg az oktatásban részt vesznek a fiatalok, leginkább erre fókuszálnak, utána pedig a munkapiacon történő elhelyezkedés, szakmai gyakorlat megszerzése a céljuk.

Tudatos gyermekvállalás fiatalon?

gyermekvállalás 2

Természetesen az érme másik oldala is figyelmet érdemel, hiszen sokan egészen fiatalon, érettségi után már a gyermekvállalás témájában gondolkodnak. Ehhez persze nélkülözhetetlen a megfelelő partner. Az élet ugyanakkor hozhat váratlan fordulatokat és nem ritka, hogy a gyermekáldás akkor érkezik, amikor a legkevésbé sem számítanánk arra. Párkapcsolatban vagy anélkül – a pocaklakóra a legtöbb nő izgalmakkal telve várakozik. Sokan kifejezetten örülnek annak, ha fiatalon válnak édesanyává, hiszen ezáltal úgy érzik, szorosabb kapcsolatot tudnak majd kialakítani a kicsivel és a mindennapi teendőkhöz is több energia lesz, mint 5-10 évvel később.

Mire figyelnek a legtöbben gyermekvállalás előtt?

A gyermekáldásra tudatosan készülők már az alkalmazott fogamzásgátlási módszer elhagyása előtt is fokozott figyelmet fordítanak az egészséges életmódra. A speciális étrend-kiegészítők szedése éppen úgy jó választás lehet, mint a súlyfeleslegtől való megszabadulás. Ez utóbbi jelentősen megkönnyíti a várandósság időszakát, ráadásul az egészségügyi értékek is jobbak lesznek, mintha magas vérnyomással, inzulinrezisztenciával vágnának bele a 9 hónap megpróbáltatásaiba.

A gyermekvállalás nem csupán pozitívumokkal jár

gyermekvállalás előtt

Ez az a tény, amivel mindenkinek érdemes tisztában lennie a családalapítást megelőzően. A közösségi médiában viszontlátott celebek és sztárok szeretik úgy bemutatni a várandósságot, valamint az azt követő időszakot, mint egy csodálatos, örömteli és felhőtlen eseménysorozatot. Ez így is van, viszont gyakran elfeledkeznek arról, hogy megemlítsék, a 9 hónap és a pocaklakó megérkezései utáni első évek bizony nem csupán a pozitívumokról szólnak.

Még a tökéletesen működő párkapcsolatot is kihívás elé állíthatja az új jövevény. Az álmatlan éjszakák, a prioritási sorrend felborulása, a kapcsolat átalakulása mind nehézségekkel járhatnak egy idő után. Kevés szó esik a szülés utáni depresszióról, ami tartósan fennálló egészségügyi probléma. A szülést követően a kialvatlanság és a fáradtság természetes tényezőnek számítanak. A rossz kedélyállapot, a sírás, az állandó kimerültség azonban elérhet egy olyan szintre, amikor a kismamának akár külső segítségre is szüksége lehet pszichésen. A pszichológus, a kineziológus vagy a pszichiáter is szóba kerülhet. Ugyanakkor nem mehetünk el a partner hozzáállása mellett sem.

Közös feladat, közös problémák

A gyermekvállalás kezdetekor a kismamák úgy érezhetik, hogy egyedül maradtak a problémáikkal. A megváltozott körülmények és a némileg átalakult test egyaránt frusztrációt okozhatnak bennük, ez pedig a párkapcsolat alakulására is rányomhatja a bélyegét. A kis pocaklakó megérkezésével átalakult életvitel közös feladat mindkét félnek. Bár tény, hogy a teendők nagy része már a jellegükből fakadóan is a kismamára hárulnak, de a néha aprónak tűnő dolgokkal is sokat segíthet a család férfi tagja is.

 

Ez utóbbi szempontból ritkábban vizsgáljuk a gyermekvállalás folyamatát, hiszen az elsősorban a nőről szól. Ugyanakkor a férfiaknak szintén sok kihívást tartogat a feladat, sőt, a szülés utáni depresszió az erősebbik nem körében sem számít ritkaságnak. A változásokat nehezebben bírók az újszerű feladatokkal, a férfiasság új szerepben történő megélésével is nehezen szembesülnek. Ilyenkor az összetartozás, a másik iránti szeretet és tisztelet segíthet a hullámvölgyeket átvészelni.

 

Minden nehézsége ellenére elmondható, hogy a gyerekvállalás az életet gyökereinél megváltoztató és egyúttal annak célt és lényeget adó folyamat. Már az egészen elképesztő élmény, ahogyan a kicsi a 9 hónap alatt fejlődik. A vele való kapcsolat újszerű fordulatot vesz a szülést követően és a férfi szemébe is könnyeket csalhat az apává válás élménye. Legyen szó fiatalkori családalapításról vagy 40 éven túli gyermekvállalásról, a felelősségteljes, megtervezett, vagy a véletlen hozta babavárás egyaránt jó irány lehet egy teljesebb, céltudatosabb jövő irányába. A gyerekszoba berendezése, a minden szempontból kényelmes otthon kialakítása, vagy a szükséges babaholmik beszerzése pedig csak olyan további feladatok, amelyek már önmagukban előrevetítik a családban töltött mindennapokat. Az intelligens és felelősségteljes hozzáállás alapvető követelmény mindkét szülő részéről, hiszen ha ezek megvannak, akkor a bármilyen nehézség áthidalhatóvá válik. Tehát elmondható, hogy örömteli, de nehézségekkel is tűzdelt feladat.