Gyermek fejlődése és annak szakaszai

gyermek fejlodese

A gyermek fejlődése csodálatra méltó folyamat. Szülőként részesei lehetünk annak, ahogyan egyre többet lát, megért és tapasztal az őt körülvevő világból.

Természetesen a biológiai fejlődésen túl, a szellemi képességek és a mozgás elsajátítása egyaránt figyelmet érdemelnek. Kezdő szülőként sokan úgy érzik, hogy a kórházból hazaérkezve hatalmas nyomás nehezedik a vállukra és minden információ ellenére, nehezen sajátítják el azokat a folyamatokat, amelyek a mindennapi rutin részét képezik majd az elkövetkező időszakban. Nemcsak a baba gondozása érdemel figyelmet, hanem a kisgyermekkor is, aminek kapcsán egyértelműen elmondható, hogy a megbízható információké a főszerep. A tudás hatalom és ez akkor sincs másként, ha a gyermeknevelés örömei és buktatói közepette éli életét.

Fejlődés és szülői támogatás

Minden gyermek fejlődése saját menetrendje szerint működik.

Éppen ezért felesleges összehasonlítgatni a barátnők kicsinyével. Inkább fókuszáljunk arra, hogy a saját gyermekünk milyen ütemben ismeri meg a világot, mutat érdeklődést bizonyos dolgok iránt! A cél nem más, mint az, hogy biztosítsuk számára azt az érzelmi, gondoskodó hátteret, aminek köszönhetően biztonságban érezheti magát. Természetesen arra is figyelmet érdemes fordítani, hogy milyen fejlesztő tárgyak, játékok veszik körbe, hiszen ezek szakemberek keze nyomán abban igyekeznek segíteni, hogy a gyermek kibontatkoztathassa a benne rejlő lehetőségeket.

A gyermek fejlődésének szakaszai

A gyermek fejlődésének szakaszai igen összetett folyamatot rejtenek magukban.

A biológiailag meghatározott komponens mellett, a környezeti hatások szintén szerepet játszanak benne. A fejlődés magában rejti az idegrendszeri érést, a tanulási képességeket. Az elsajátított minták alapján sémákat, rendszert alkot a gyermek és lassan a szociális kapcsolatai is kialakulnak. Bár a mozgásfejlődés már a magzati korban elindul, de az igazi csodának csak a születés után lehetünk szemtanúi. A kezdeti szopó, a fogó reflexek után mindössze körülbelül 10-12 hónapra van szükség ahhoz, hogy a gyermekek már a bútorok mentén lépegetni kezdjenek. Másfél évesen az építőkockákkal való játék sem okoz gondot és a kanállal történő étkezés is a napi rutin részévé válhat. A 2 éveseknek nem jelent gondot a futás, a labdázás, 1 év múlva pedig már a rajzolás és az önálló levetkőzés is rutinszerűvé válik.

Hogyan zajlik a 2 éves gyermek fejlődése?

2 eves gyermek fejlodese

2 éves korban a kisgyermek fejlődése egyre nagyobb aktivitást mutat.

Ez együtt jár azzal, hogy kalóriaigényük is megnövekedik. Nagyon fontos, hogy ebben az életkorban biztosítsuk számukra az egészséges és változatos étrendet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermekkorban elsajátított minták felnőttként is hatással lesznek az egészséghez és az étkezéshez fűződő kapcsolatra. A kétévesek igen válogatósak, ezzel szinte minden szülő tisztában van. Sokat javíthatunk a helyzeten, ha bevonjuk a kicsit a főzés folyamatába, megismerkedik az alapanyagokkal, nyers és főtt változatban is. Csupán némi időre és kreativitásra van szükség ahhoz, hogy a reggelihez felkínált zöldségekből izgalmas figurákat lehessen alkotni. Így garantáltan felkeltik majd a gyerkőc figyelmét és szívesen fogyasztják a színes, na meg persze egyúttal egészséges falatokat.

A 2 éves gyermek fejlődése során már ügyesen kapaszkodik, felhúzza magát a bútorokra és a játszóterek mászókái is egyre inkább érdekesek számukra.

Vannak gyermekek, akik ekkor még csak bútorba kapaszkodva lépegetnek, mások már két lábbal is ugrálni tudnak. Beszédük is egyre inkább érthetővé válik, de akkor sem érdemes elkeseredni, ha még csak néhány szót ismer és használ a kicsi. A gyermek fejlődése eltérő lehet és ezzel nincs semmi baj.

3 éves gyermek fejlődése- mit érdemes tudni róla?

Igen, ez az a választóvonal, amikor a gyerkőcök már képesek arra, hogy közösségbe menjenek.

A gyermek fejlődése tehát eléri azt a szintet, amikor az otthoni környezetből hosszabb időre is kiszabadulhat és más csemetékkel ismerkedik, tartósan együtt töltve az időt.

Ekkor már egyre több szabályt be tudnak tartani a kicsik, lassan véget ér a dacos korszak. Képesek arra, hogy kövessenek bizonyos utasításokat, például a köszönésre, az étkezésre vonatkozóan. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a korban már kifejezetten élvezik a gyerkőcök a saját korosztályuk társaságát.

Ahogyan az óvodai rendszerben is zajlik, ilyenkor még napközben egy alvás belefér az ebédet követően. A kiszámíthatóság nemcsak az óvodai környezetben fontos, hanem otthon is. Nem érdemes tehát eltérni az óvodai rutintól otthon sem, így a gyermek tudja, hogy mire számíthat. A 3 éves gyermek fejlődése során már olyan feladatok is képbe jönnek, mint a nassolásra való odafigyelés. Nemcsak a fogak épsége a tét, hanem a gyermekkori elhízás megelőzése is, amiről ma már sajnos mindenképpen beszélni kell!

3 eves gyermek fejlodese

Mindannyian emlékszünk a saját gyermekkorunkból azokra a délutáni alvásokra, amikor mindig volt valaki, aki nem tudott nyugton maradni az ágyban. A szigor helyett, inkább javasolt a szeretetteljes hozzáállás, amit szülői részről is célszerű fókuszba helyezni. Egy jó alvás után az olyan játékok is könnyebben mennek, amelyek a 3 évesek között nagy népszerűségnek örvendenek. A fogócskázás, az ugrálás mellett, a finommozgásokat fejlesztő elfoglaltságok szintén előtérbe kerülnek. A kézműves játékok, a rajzolás, festés egyaránt kedvelt tevékenységek a 3 éves gyermek fejlődése során. Hasonlóképp órákra lekötik a csöppségeket a szerepjátékok.

A szülő-gyermek kapcsolat a harmadik életévben

A gyermek óvodába járása egyet jelent a legtöbb édesanyának azzal, hogy visszatérhet a munkahelyére vagy új területen próbálja ki magát. Sokan az otthon töltött éveket tanulásra, továbbképzésre fordítják, így igyekeznek a munkapiac sajátosságaihoz alkalmazkodni. Ez mindenképpen jó ötlet, de akkor sincs ok elkeseredésre, ha szinte újonnan kell indulni az álláskeresésben. A magabiztosság kiemelt jelentőséggel bír, ehhez persze nélkülözhetetlen, hogy jó kezekben tudjuk a gyermeket.

szulo gyermek kapcsolat

Az első óvodai reggelen még nehéz lehet az elválás és akár huzamosabb időn keresztül is eltarthat ez az állapot. Tény viszont, hogy a gyermek fejlődése során rendkívül fontos időszak ez, hiszen önmagára utalva állhatja meg a helyét a kortársai között. A szocializálódás a legtöbbeknél egyszerűen megy és idővel már az anyuka is könnyebb szívvel hagyja gyermekét a választott intézményben.

A munka mellett, ilyenkor már az édesanya is nagyobb mozgásteret tudhat a magáénak. Míg két évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt egy vásárlás vagy a barátnőkkel kávézás, állandó rohanás és idegeskedés nélkül, addig a gyermek fejlődése 3 éves kor után már lehetővé teszi, hogy ne kelljen anyaként mindig mellette lenni. Ugyanakkor, kifejezetten hasznos lehet, ha néha csak az apukával marad otthon a kicsi, így közös programokat találhatnak ki maguknak. Anyának lenni nem jelenti egyértelműen az önfeláldozást. A harmonikus gyermekneveléshez a partnerek közötti kapcsolat jellege és a saját magunkkal kialakított viszony is hozzátartozik.

Kistestvér érkezik?

kistestver erkezik

A nagyobb családban gondolkodóknál 3 éves korban levő gyerkőc már gyakran találkozik a kistestvérrel, a rá történő várakozással. Nagyon fontos, hogy a nagyobb gyermek annak ellenére is kiemelt figyelmet kapjon, hogy egy apróság igényli a nap minden percében a gondoskodást. Okos szervezéssel mindez megoldható, de az édesapának is kiemelt szerepe lesz a folyamatban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehetetlen két kicsivel is időt szakítania az embernek saját magára. Ez nem önzőség és a „rossz anyaság” sem itt kezdődik. Sokkal inkább érdemes azt a gondolatmenetet követni, miszerint a kiegyensúlyozott és boldog édesanya képes csak arra, hogy harmonikus környezetet és maximális gondoskodást nyújtson mindkét gyermeknek.

A gyermekvállalás felelős és izgalmakkal teli döntése magában hordozza azt is, hogy az élet tényleg megváltozik majd. Nem kell azonban, hogy mindez negatív irányba mozduljon, sokkal inkább cél a változás várakozással és örömmel teli megélése.