Szülő gyermek kapcsolat- a felnőttkori személyiség múlhat rajta!

szulo gyermek kapcsolat

A szülő gyermek kapcsolat minden családban központi szerephez jut. A gyermek fejlődésének szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az, hogy mennyire ápol szoros kapcsolatot a szüleivel, biztonságban érzi-e magát otthon és bizalommal képes fordulni szülei felé.

A felsorolt területek sok család esetében több sebből is véreznek és ezt azok tudják a legjobban, akik nem éppen az ideális körülmények között nőttek fel. Ilyenekből pedig sajnos tény, hogy akad bőven. A csonka családok egyre nagyobb száma vagy a kizárólag „gyerek miatt” együtt maradó párok közötti problémák egyaránt megkeseríthetik a gyermekkort, ennek pedig a gyermek fejlődése biztosan kárát látja majd.

Szülői felelősség kérdése!

A szülői felelősség kérdése gyakran felmerül akkor, ha a gyermek kilóg a sorból, akár a tanulás, akár a viselkedés apropóján.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az otthon látott példák másolása sokszor indokolja a viselkedésbéli problémákat. Ha már az első években elromlik a szülő gyermek kapcsolat és a kicsi képtelen bizalommal fordulni a szülei felé, akkor igencsak nehéz lehet változtatni a már kialakult problémákon. A gyermek fejlődésének szempontjából, a szülő gyermek kapcsolat vitathatatlan jelentőséggel bír. A gyermekkorban otthon szerzett pszichés sérülések gyakran kiheverhetetlennek bizonyulnak és akár a felnőtté válás során is akadályozó tényezőként jelennek meg. Nem véletlen, hogy sokszor felnőttként is képtelenek az emberek felelősségteljesen viselkedni, magabiztosan intézni az ügyeiket és felelősséget vállalni a tetteikért. A felsoroltak okai sokszor a gyermekkori sérülésekben rejlenek.

Természetesen nem jelenthetjük ki, hogy mindenért a nehéz gyermekkor a felelős, de a szőnyeg alá sem söpörhetjük a problémát. A családállítás például kifejezetten azon alapul, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a felmenőinkkel, aminek a hátterében kimondott vagy kimondatlan problémák húzódnak meg. Az alternatív gyógymódok és kezelések kedvelőinek körében nemcsak a családállítás, hanem a kineziológia is mindenképpen figyelmet érdemel.

gyermek fejlodese

Szülő gyermek kapcsolat: a bizalom mindennek az alapja

Az emberi kapcsolatok alapja a bizalom. Ha ez nincs meg, akkor hiába minden törekvés, az őszinteség nem lesz jelen a kapcsolatban. Nincs ez másként a szülő gyermek kapcsolat esetében. Ez azonban abban különbözik, hogy a gyermek teljesen rá van utalva a szüleire és akár a legkisebb elutasítás, fájdalmat okozó megnyilvánulás is felboríthatja a lelki egyensúlyát és a felnőttekbe vetett hitét. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a szülővé válás folyamatában a felelősségteljes gondolkodásmód kiemelt jelentőséggel bír.

A bizalom hiányában egyébként az a legrosszabb, hogy a gyermek felnőve, később kevésbé lesz képes bizalmat táplálni mások irányába, nehezebben alakít majd ki kapcsolatokat, akár visszahúzódóvá is válhat. A felnőttkori pszichés problémák nagyrészt gyermekkorban gyökereznek.

Anyagi családtámogatás, ami nélkülözhetetlen az aktuális helyzetben

Bár a szülő gyermek kapcsolat alakulásában az anyagiaknak konkrét szerepük nincs, de mint oly sok mindenben, itt is megmutatkozik az, hogy a szülő meg tudja-e adni mindazt a gyermekének, amit szeretne. Amíg ez nem megy egy bizonyos szint alá, addig természetes, hogy a gyermek nem tudja az anyagiakat megfelelően felmérni. Abban az esetben viszont, ha a mindennapi megélhetés a tét, akkor nélkülözhetetlen lehet a külső segítség igénybevétele. Ahol gyermek van a családban, ott nem lenne szabad megtörténnie annak, hogy nincs mit az asztalra tenni, vagy ha mégis, az minőségében nem szolgálja az egészség megőrzését. A családtámogatás mindig is jelen volt a kormány törekvései között, ám az már kétséges, hogy mindig azok kapják-e a szükséges támogatást, akiknek arra a legnagyobb szükségük van.

Néha a csonka család a legjobb választás!

A szülő gyermek kapcsolat rendszerint akkor fordul egy nagyot, ha a szülők úgy döntenek, külön utakon folytatják a jövőben az életüket. A válás sok gyermekre drámai hatást gyakorol. Nem ritka, hogy akár pszichológus segítségére is szükség lenne, pláne, ha nem volt szép az elválás. A felelős gondolkodás kérdése itt is azonnal felmerül. Gyakran találkozni olyan esettel, amikor a szülők egymás ellen hangolják a gyermeket, ezzel olyan belső feszültséget okozva számára, ami talán egész életében nem nyer majd feloldást. Ugyanakkor tény az is, hogy a csonka család néha a legjobb dolog, ami történhet egy gyermek életében. Hallottunk már olyanról, amikor az alkoholista apa mellett nő fel a gyermek, aki majd később az italhoz nyúl, mint problémamegoldó elemhez. Ha nem is ennyire drasztikus a helyzet, akkor is megsínyli a felnövekvő élet azt, ha két, egymással gyűlölködő ember társaságában kell töltenie a mindennapjait.

Szülő gyerek kapcsolat: fókuszban a következetesség

csaladtamogatas

A szülő szerepe nemcsak a döntések meghozatala és az irányítás, hanem az is, hogy partnerként kezelje a gyermekét. Az irányításmániás felnőttek között sokan vannak, akik folyamatosan túl magas követelményeket állítanak a gyermekeik felé, vagy éppen saját meg nem valósult álmaikat szeretnék a gyermekkel valóra váltatni. A szeretet nem akar a másik akarata ellenére irányítani és ez a szülő gyermek kapcsolat esetében is igaz. A következetes döntések és viselkedés azonban nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a gyermek tudja, meddig mehet el, hol vannak a határok és mit várhat egyes viselkedési formák esetében.

Jó példával járj elöl!

Példamutatás.

Szülőként ez az egyik nagyon fontos dolog, ami mellett sokan hajlamosak elmenni. Hogyan is várhatnánk el a gyermekünktől, hogy többet olvasson, ha saját magunk folyamatosan az okostelefonon lógunk? Milyen problémamegoldási képességet sajátít el az a gyerkőc, amelyik a szüleitől nem épp a követendő példát látja? A szülői lét felelősségteljes feladat és egyúttal magában hordozza azt is, hogy egy élet elindításának testi és pszichés minősége egyaránt befolyásolhatja egész további létét. A tudatos szülő következetesen hozza meg döntéseit és viselkedésével is igyekszik jó példát mutatni a gyerkőcnek. A szülő gyermek kapcsolat egyszerre épül a szeretetre, a másik iránti tiszteletre és ugyanakkor a következetességre.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan olyan korán válnak szülővé, amikor erre még nincsenek felkészülve. Az élet néha bizony nehéz döntések elé állít és az elvárásoknak való megfelelés sem könnyíti meg a dolgot. Ugyanakkor, mind inkább érvényesül az a tendencia is, hogy sokan túl fontosnak tartják az anyagi biztonság megteremtését és későn vágnak bele a gyermekvállalásba. Tuti recept nem létezik arra, mikor érkezik el az ideális kor a szülői szerepre.

Az viszont kétségtelen, hogyha egy lélekben még gyermek, felelősséget vállalni képtelen ember nevel gyermeket, abból nem biztos, hogy jó dolgok sülnek ki. A szülő gyermek kapcsolat jó esetben az egyik legszorosabb viszony két ember között. Az ösztön kiemelt szerepet játszik benne, de ha az odaadás és a feltétel nélküli szeretet mégsem képezte saját gyermekkorának részét, akkor is ott az esély arra, hogy Ön másként csinálja majd.