Szülés utáni depresszió: sokszor megelőzhető

szules utani depresszio

A szülés utáni depresszió témája még mindig tabunak számít.

Nem véletlen, hiszen az Insta képeken és a social media egyéb platformjain rendszerint a felhőtlen boldogság jön szembe velünk. Vajon mindenkinek kötelező jelleggel ezt kellene éreznie a kis jövevény megérkezését követően? Rossz anya az, aki tele van kétségekkel, félelmekkel és frusztrációkkal? Miből fakadnak egyáltalán ezek?

Az anyaság a legszebb dolog, amit egy nő elképzelhet életében. Az ilyen gondolatokkal mindenki szembe találja magát. Arról azonban már ritkábban szól a dolog, hogy akár depressziós tünetek is jelentkezhetnek a baba megérkezése után. Hirtelen elszaporodnak a feladatok, nincs minőségi és mennyiségi pihenés, minden a kicsi körül forog és saját vágyainkat is kénytelenek vagyunk háttérbe szorítani. Vajon tényleg depresszió mindez vagy egyszerűen csak a kimerültség számlájára írható a sírdogálás, a szélsőséges érzelmek hullámzása és a kilátástalanság érzése?

szules utani szorongas

A szülés utáni szorongás gyakoribb, mint gondolná!

Nem ritka, hogy már a várandósság hónapjaiban megtapasztalja a nő a depressziós panaszok egy részét.

Ezt általában ráfogják a helyzet újdonságára vagy éppen a szüléstől való félelemre.

Amint a kis jövevényt haza lehet vinni, akár a férfiaknál is megjelenhet az úgynevezett szülés utáni depresszió.

Hirtelen megváltoznak a prioritások, átlényegül a felek közötti kapcsolat és míg a férfi megélné férfi mivoltát, addig a nő sokszor azt sem tudja, hol áll a feje. Ehhez hozzájön még a megváltozott testtel való megbarátkozás. S nem, ehhez nem kell az, hogy 10-20 kiló plusszal jöjjön ki egy nő a terhességből. A bőr állapota, a plusz kilók mind befolyásolhatják azt, hogy a nőiséget mennyire érzi magáénak a kismama.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 10 kismamából legalább 1 szembesül a szülés utáni szorongás tüneteivel. Vannak, akik attól tartanak, nem képesek ellátni megfelelően a kicsit, folyton a bajt szimatolják az egészségével kapcsolatban. Másoknál messzebbre megy ez a dolog és a hétköznapokat kilátástalannak, a jövőt nehéznek és problémásnak vélik. Nem ritka az sem, hogy a babával nehezen alakít ki az édesanya kapcsolatot, fájdalmas a szoptatás, ebből kifolyólag már előre tart minden ilyen intim folyamattól. Az anyaság nem csupán a jó dolgokról szól, ám ezt ritkábban láthatjuk viszont a közösségi médiában.

Mi utal a pszichés problémára?

A hagyományos depresszióhoz hasonlóan, a gyakori sírás, az állandó szomorúság, a motiválatlanság és kedvetlenség a szülés utáni depresszió esetében is megjelennek. A hormonok hullámvasútján természetes, hogy néha eltörik a mécses, de ha ez állandóvá válik és látszólag indokolatlan, akkor érdemes odafigyelni rá. A folyamatos fáradtság, az alvászavarok némileg természetesnek bizonyulnak, viszont a baba rutinjának kialakításával ez megelőzhető. Az étkezési szokások megváltozása és a napi elfoglaltságok nehézkes elvégzése egyaránt arra utalhatnak, hogy a kismama pszichésen nincs a legjobb állapotban.

szules utani depresszio meddig tarthat

A szülés utáni depresszió meddig tarthat?

Fontos tudni, hogy a felsorolt tünetek sok újdonsült anyukánál megjelenhetnek. Azonban, ha néhány nap után sem javul a hangulat és szinte állandósulni látszik a fásultság, akkor a partner részéről is lényeges az odafigyelés. Bár a világhálón rengeteg hasznos információhoz lehet jutni a szülés utáni depresszió témájával kapcsolatban, de van, hogy érdemes szakemberhez fordulni. Az anyaság és a gyermekvállalás negatív oldaláról még mindig nagyon keveset beszélünk, pedig az érintettek egyre nagyobb száma igényelné ezt. Sajnos még mindig ott tartunk, ha egy nő hasonló problémával küzd, akkor rossz anyának bélyegzik és sokan csak hisztiként fogják fel a tüneteket.

A szülés utáni depresszió elkerülése

szules utani depresszio elkerulese

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy van-e mód a szülés utáni depresszió megelőzésére. A női test hormonális változásai ellen nem sokat tehetünk és ez így is van jól. A szülést követően ez egyfajta érzelmi hullámvasútra emlékeztet leginkább, ezzel pedig nem árt számolni. A támogató, valós segítséget nyújtó párkapcsolat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ezen sikerüljön a kismamának túllendülni. Az is előfordulhat azonban, hogy az egyedüllét, a partnerre való féltékenység vagy az egyedülálló anyaság váltja ki a szülés utáni depresszió tüneteit. Párkapcsolatban élve a partner odafigyelése elmaradhatatlan, hiszen a külső szem könnyebben észreveszi a gondot, mint az, aki ténylegesen küzd vele.

Az anyaság új kihívásokat teremt és még azoknak is feladhatja a leckét, akik egyébként sikeresen szoktak szembenézni a váratlan helyzetekkel. Minden nehézség ellenére is elmondható azonban, hogy olyan sajátos érzéseket hoz magával, amelyek egy nő életében semmi mással nem pótolható. A szülés utáni depresszió nem ritka jelenség és mindenképpen beszélni kell róla. Így készíthetjük fel a kismamához közel állókat arra, hogy felismerjék a jeleket, szükség esetén pedig megfelelő segítséget javasoljanak az édesanyának. A pszichológus, kineziológus felkeresése legalább olyan hasznos lehet, mint a partner érzelmi támogatása.